Agility

Agility är en sport där hund och förare ska ta sig igenom en hinderbana på tid, man ska följa  nummerordningen och utföra alla hinder korrekt för att inte få fel eller bli diskad. Den som vinner klassen har minst fel och snabbast tid. Agility är indelad i 2 olika klasser, hoppklass och agilityklass. Skillnaden är att i hoppklass finns det hopphinder av olika slag, tunnlar och slalom, i agilityklassen finns det även kontaktfältshinder så som A-hinder, balansbom och gungbräda.

 Kontaktfältshindrena är en typ av klätterhinder med olikfärgade fält längst ner som hunden ska röra med minst en tass.

I agility tävlar man i 5 storleksklasser: x-small, small, medium, large och x-large. Vilken storleksklass hunden hamnar i beror på hundens mankhöjd, detta får man reda på genom att antingen mäta hunden hemma eller vid sin första tävling be domaren mäta in hunden. Detta är också ett krav för att få starta sin första tävling, då en auktoriserad domare måste fylla i din tävlingsbok.

I agility finns det också 3 svårighetsklasser: klass 1, 2 och 3. Man börjar i klass 1 och där måste man samla minst tre “pinnar”  för att kvalificera sig till nästa klass. 

Tänk på att hunden behöver växa till sig innan man börjar i agility då det är väldigt krävande på hundens kropp. Man brukar rekommendera att börja vid 12 månader, men man kan göra många förberedande grundlekar och övningar innan dess som inte sliter på kroppen. Hunden skall vara minst 18 månader för att få tävla agility.

Allmänlydnad

Text saknas

Freestyle och Heelwork To Music

Freestyle och heelwork to music är en sport som går ut på att du bygger ett valfritt program till musik. I Norge kallas sporten kreativ lydighet, alltså kreativ lydnad, vilket är ett väldigt passande namn. Internationellt kallas den även för dogdancing, vilket till viss del är missvisande eftersom sporten egentligen inte handlar om att dansa och ha taktkänsla, även om vi såklart vill att hunden ska röra sig passande till musiken.

Det finns freestyleklass som går ut på att hunden utför tricks till musiken, medans i heelwork to music (HtM) så ska hunden gå i några av 10 förutbestämda positioner. Du väljer din musik och bygger ditt program själv, baserat på hundens styrkor och det ni tycker är kul att göra tillsammans. Det finns alltså inga obligatoriska moment som hunden måste kunna.

Alla raser och blandraser får tävla i denna sporten, allt som behövs är ett regnummer/tävlingslicens och ett medlemskap i SKK-godkänd klubb.

Det finns 3 officiella klasser i vardera gren, alltså FS1, FS2, FS3, HtM1, HtM2, HtM3. Men det finns också den roliga lagklassen som heter teamwork to music. Förr kallades TtM för 6+, vilket betyder att det ska vara mer än 6 fötter/tassar på planen, men hur laget ser ut är helt upp till dig. Det kan vara 1 människa med 5 hundar, 5 människor och 1 hund eller 10 människor med 10 hundar.

För att läsa mer om sporten gå in på shfk.se

Lydnad

Lydnaden kom till Sverige på 1960-talet och är därför den äldsta hundsporten.

I lydnadsklass ska hunden lära sig att utföra ett flertal olika moment i en följd både på kort och på långt avstånd från sin förare. Man börjar träna enkla delar och sätter successivt ihop de till ett helt moment, sen tränas fler moment in för att slutligen bli ett helt program med olika moment. 

Lydnaden går att tävla i 4 olika klasser och man börjar med startklass, därefter klass 1, klass 2 och sist klass 3. Klasserna blir svårare och mer avancerade desto högre upp man kommer.

För att få tävla startklass måste hunden ha fyllt 10 månader.I klass 1, 2 och 3 ska hunden vara minst 12 månader.

I startklass ingår momenten:

– Följsamhet (Fotgående) 

– Inkallning

– Sitt under marsch

– Apportering

– Fjärrdirigering

– Hopp över hinder

– Helhetsintryck – Vid helhetsintrycket så tas stor hänsyn till glädjen, arbetsviljan och ett trevligt uppträdande.

I startklass är högsta poäng 200 och för att få ett godkänt resultat så krävs minst 160 poäng.

Får du 160 poäng eller mer så flyttas du upp och får tävla i nästa klass.Alla klasserna har olika poäng och olika moment.

För att får anmäla din hund till en lydnadstävling så måste du vara medlem i någon klubb inom SKKs organisation. Alla hundar får delta, men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK.

NoseWork

Nose work är en sport som verkligen alla kan träna och tävla i!

Det finns tre olika tävlingsklasser i Nose Work, NW1, NW2 och NW3. Det tillkommer en ny doft i varje klass. Tävlingsmässigt har Svenska Nose Work Klubben valt att använda sig av hydrolaterna Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel. Det finns fyra olika moment i varje klass. Samtliga moment genomförs på tid:

Behållarsök

Inomhussök

Utomhussök

Fordonssök

Inför varje ny doft som hunden ska söka efter genomförs ett så kallat doftprov. Under ett doftprov placeras den aktuella doften i en av tolv kartonger. Om ekipaget identifierar den kartong i vilken doften är gömd, tillåts ekipaget tävla. Doftprovet genomförs av etiska skäl för att säkerställa att hunden känner igen den doft den ska söka efter och att föraren kan läsa sin hund.

I NW1 söker hunden efter en doft och en doftgömma i samtliga moment. I NW2 söker hunden efter två dofter och antalet doftgömmor variera mellan en och två. I NW3 kan upp till tre dofter, kombinationer av dessa samt tomma sök förkomma. Ett tomt sök innebär att ingen doft finns utplacerad. Vid ett tomt sök ska föraren meddela domare att det inte finns någon lukt utplacerad inom den utsatta tidsgränsen.

Rallylydnad

Rallylydnad är en sport som trots namnet alla kan träna och tävla i! Du får prata, uppmuntra hunden med rösten och visa med händerna så mycket du vill. Det enda du inte får göra är att ta i hunden. Rallylydnad är en mix av freestyle, lydnad och lite agility och har funnits som officiell tävlingsgren i Sverige sedan 2011.

I rallylydnad ska du tillsammans med din hund följa en bana med skyltar. På skyltarna står det olika tricks eller moment du och hunden ska utföra. Ju högre upp du kommer i klasserna desto mer komplicerade blir momenten och antalet skyltar ökar. Alla tävlande börjar med 100 poäng och får sen poängavdrag för fel och missar längs banan. Den som har kvar flest poäng vinner. Banan ser olika ut varje gång du tävlar då domaren själv bestämmer hur den ska se ut.

Spår

Viltspår är ett spår som är anlagt av en människa. Man använder sig av en skank (ben) från ett djur, ofta klövvilt, som man släpar efter sig i spåret. Man skvätter även ut blod, vanligen nötblod. Viltspår består således av tre olika vittringar; människa, blod och skank.

Viltspår går man som aktivering för nöjets skull eller för att på prov få hundens lämplighet bedömd. Man kan även lägga viltspår för att träna hunden till att bli en eftersökshund.

Utställning

Text saknas